Komisija za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva i Društvo bibliotekara Istre pozivaju sve knjižnice i knjižničarska društva u Hrvatskoj da se i devetu godinu zaredom uključe u veliku zajedničku akciju “Pokrenimo zelene knjižnice”.

Akcija traje cijelu godinu, a knjižničarima su na ponudi filmovi s 10. E?! – Okolišnog film festivala koje mogu prikazivati tijekom godine dana do iduće zajedničke akcije. Besplatno preuzimanje i prikazivanje u sklopu akcije “Pokrenimo zelene knjižnice” omogućila je Zelena akcija.

Okolišni filmski festival (OFF) kao ideja rodio se 2014. godine u Aktivističkoj grupi Zelene akcije, s ciljem da se putem dokumentarnih i igranih filmova, kao i popratnog sadržaja, okolišne teme približe novoj, široj publici. Komisija za zelene knjižnice i Društvo bibliotekara Istre započinju suradnju sa Zelenom akcijom već 2015. godine, na način da nakon završenog OFF-a nude knjižnicama filmove s netom održanog festivala. Često su to filmovi koje bi publika u Hrvatskoj rijetko mogla vidjeti, a upravo je uloga knjižnica to da pružaju informacije i znanje svojim zajednicama, što one u ovom slučaju uspješno i rade, a o čemu svjedoči oko 270 knjižnica koje su se dosad uključile u suradnju.

Filmovi su ustupljeni od strane autora samo u svrhe edukativnih prikazivanja za obrazovne institucije i knjižnice. Film se ne smije koristiti u druge svrhe, niti se smije kopirati, dijeliti ili objavljivati na internetu. Projekcije se ne smiju naplaćivati. Ovaj put smo uz opis svakog filma naznačili i dob od koje je preporučljiv za gledanje.

Cilj akcije je motivirati knjižničare na samostalno osmišljavanje programa u sklopu Zelene knjižnice u njihovim matičnim ustanovama, ali i educiranje javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša.

Tablica za prijavu
O E?! – Okolišnom film festivalu
Dizajn akcije Pokrenimo zelene knjižnice
O Komisiji za zelene knjižnice

Kontakt za preuzimanje filmova: zelenaknjiznica@gmail.com
Kontakt osoba: Ivan Kraljević

Cilj Zelenih knjižnica je edukacija javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša kroz projekcije dokumentarnih filmova, stručna predavanja, tribine, radionice i promocije knjiga. Svatko može doprinijeti, a knjižnice kao i uvijek trebaju biti svjetionici i rasadnici novih ideja za održivo i zdravo društvo – društvo koje će voditi brigu o našem jedinom staništu – planetu Zemlji.

 

Opis filmova:

Iluzija obilja / The illusion of abundance (60’)  –  NAPOMENA: isključivo za škole
R: Erika Gonzalez Ramirez & Matthieu Lietaert / Belgija / 2022.

Dok vlade i korporacije zarobljene u globalnoj utrci prema neograničenom rastu eksploatiraju resurse i sirovine, protagonistice Bertha, Carolina i Maxima, beskompromisno se suprotstavljaju takvom sustavu. No, kako se nastaviti boriti za zaštitu okoliša kad vam je život u opasnosti? Kad su policijska represija, korporativno uznemiravanje, nasrtaji ili prijetnje smrću dio vaše dnevne rutine? “Iluzija obilja” podsjeća nas na činjenicu da kolonijalizmu jednostavno nije kraj te da novi “konkvistadori”, čiji korijeni sežu duboko u Europu, moraju odgovarati za sve laži, otimačinu i ubojstva. Ovaj dokumentarac posveta je nesebičnim aktivistima i aktivistkinjama iz Perua, Hondurasa i Brazila, sjećanje na sve one koji su dali svoje živote u obranu okoliša te poziv na buđenje ostatku svijeta.

 

Žrtva / Sacrifiée (12’)    10+
R: David Sanchez / Kanada / 2021.

Flavie je odvažna 15-godišnjakinja koja je, kako bi obranila svoja društvena i ekološka uvjerenja, spremna upustiti se u građanski neposluh, bez obzira na rizik pritvora i pravnih progona. U razgovoru sa svojim roditeljima o posljedicama njezinih postupaka, dvije generacije raspravljaju o svojim vizijama budućnosti, strahovima te idejama o tome što je zaista učinkovito ili prijeko potrebno da bi se stvari uistinu promijenile. Mišljenja su različita, ali se prostor za razumijevanje, pa čak i istinsko shvaćanje otvara.

 

Dva kratka filma za dob 6 – 10 godina

Chiripajas
(2’) 
Toplinski val
(2’)

Nikad nije prerano za početi shvaćati potrebu za društvenom, okolišnom i ekonomskom pravdom, a mladim umovima možda će klica tih životnih lekcija najbolje sjesti putem medija kratkog animiranog filma! Stoga priuštite svojoj djeci, nećacima, unukama i prijateljima filmsko iskustvo koje će ih voditi kroz teme brige za životinje i prirodu, mora i oceane, klimatske promjene te potrebe za suradnjom sa susjedima za bolje sutra!

 

Dva filma iz Bloka “Animalizam”

Zlatno (17′)    13+
Lica životinja (5′)    1+

Blokom “Animalizam” istraživat ćemo odnos koji kao vrsta uspostavljamo sa životinjama; kako ih doživljavamo, kako ih sustavno eksploatiramo, a što od njih možemo naučiti, voljeti i cijeniti te kako dubinski propitkivati opresivne obrasce prema drugim vrstama koje sustavno smatramo neupitnim činjenicama.