Pula u niskougljičnoj tranziciji – kako složiti pravednu održivost?” naslov je predavanje koje će 11. travnja u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati dr. sc. Mladen Domazet. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organiziraju Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli.

Pravedna održivost podrazumijeva da suvremena društva drugačije organiziraju potrošnju energije i materijala. To povlači i reorganizaciju raspodjele blagostanja dobivenog proizvodnjom i trgovinom proizašlom iz potrošnje energije i materijala. Pravednost ima i nužno globalnu dimenziju, pravedan doprinos niskougljičnoj tranziciji i globalnom nastojanju ublažavanja klimatskih promjena. Sustavno nastojanje ublažavanja klimatskih promjena i društvena prilagodba neizbježnim katastrofama lakša je uz nove mentalne modele odnosa dobrobiti i utjecaja na okoliš. Naime, postojeći modeli (kauzalno-mehanični) međudjelovanja kulturalnih težnji, ekonomskih procesa i prirodnog okoliša, temelje se na neodrživom linearnom ekonomskom rastu pogonjenom fosilnim gorivima radi akumulacije viška (ekonomske) vrijednosti. Model ekonomije „krafne“ ili „pojasa za spašavanje“ uključuje biofizičke, društveno-ekonomske i kulturalne elemente kojima iskazuje ograničenja unutar kojih moramo planirati procese nisko-ugljične tranzicije te prednosti i prepreke s kojima se hrvatski gradovi susreću na putu ka održivosti. Usporedit ćemo situaciju u Puli s nekoliko drugih hrvatskih gradova primjenom analitike „krafne“ iz projekta „METAR do bolje klime“.

Dr. sc. Mladen Domazet znanstveni je suradnik na Institutu za filozofiju i istraživač na Institutu za političku ekologiju u Zagrebu. Trenutno radi na europskim istraživačkim projektima programa Obzor posvećenim odrastničkoj transformaciji u Europi, te etičkim dimenzijama klimatskih izazova 21. stoljeća. Školovao se u Oksfordu i Zagrebu, a usavršavao u Budimpešti, Berlinu i Oksfordu. Uz znanstveno-istraživački rad urednik je i hrvatskih izdanja zbornika „Odrast- pojmovnik za novu eru“ te „Fosilni kapital“ Andreasa Malma. Član je međunarodnog odrastničkog pokreta i organizator međunarodnih konferencija o odrastu u Budimpešti 2016. godine i Zagrebu 2023. godine.