Komisija za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva i Društvo bibliotekara Istre pozivaju sve knjižnice i knjižničarska društva u Hrvatskoj da se i desetu godinu zaredom uključe u veliku zajedničku akciju “Pokrenimo zelene knjižnice”.

Akcija traje cijelu godinu, a knjižničarima su na ponudi filmovi s 11. E?! – Okolišnog film festivala koje mogu prikazivati tijekom godine dana do iduće zajedničke akcije. Besplatno preuzimanje i prikazivanje u sklopu akcije “Pokrenimo zelene knjižnice” omogućila je Zelena akcija koja surađuje s Komisijom za zelene knjižnice redovito svake godine od 2015. godine. Suradnja se događa preko Okolišnog filmskog festivala koji se organizira od 2014. godine. Zelena akcija od 2015. godine dio filmova s festivala daje na korištenje knjižnicama kroz godišnje akcije “Pokrenimo zelene knjižnice” Hrvatskog knjižničarskog društva. Tako se svake godine velik dio programa festivala nađe u knjižnicama  te se na taj način festivalski program širi, a u filmovima se može uživati svugdje.

Okolišni filmski festival (OFF) kao ideja rodio se 2014. godine u Aktivističkoj grupi Zelene akcije, s ciljem da se putem dokumentarnih i igranih filmova, kao i popratnog sadržaja, okolišne teme približe novoj, široj publici. Komisija za zelene knjižnice i Društvo bibliotekara Istre započinju suradnju sa Zelenom akcijom već 2015. godine, na način da nakon završenog OFF-a nude knjižnicama filmove s netom održanog festivala. Često su to filmovi koje bi publika u Hrvatskoj rijetko mogla vidjeti, a upravo je uloga knjižnica to da pružaju informacije i znanje svojim zajednicama, što one u ovom slučaju uspješno i rade, a o čemu svjedoči oko 270 knjižnica koje su se dosad uključile u suradnju. 11. OFF financiran je sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili AMPEU. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Filmovi su ustupljeni Zelenim knjižnicama od strane autora samo u svrhe edukativnih prikazivanja za obrazovne i neprofitne institucije te knjižnice. Filmovi se ne smiju koristiti u druge svrhe, niti se smiju kopirati, dijeliti ili objavljivati na internetu.
Hvala Vam što poštujete autorska prava!

Cilj akcije je motivirati knjižničare na samostalno osmišljavanje programa u sklopu Zelene knjižnice u njihovim matičnim ustanovama, ali i educiranje javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša.

Tablica za prijavu
O E?! – Okolišnom film festivalu
Dizajn akcije Pokrenimo zelene knjižnice
O Komisiji za zelene knjižnice

Kontakt za preuzimanje filmova: zelenaknjiznica@gmail.com
Kontakt osoba: Ivan Kraljević

Cilj Zelenih knjižnica je edukacija javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša kroz projekcije dokumentarnih filmova, stručna predavanja, tribine, radionice i promocije knjiga. Svatko može doprinijeti, a knjižnice kao i uvijek trebaju biti svjetionici i rasadnici novih ideja za održivo i zdravo društvo – društvo koje će voditi brigu o našem jedinom staništu – planetu Zemlji.

 

FILMOVI:

BLOK FILMOVA “Od malih nogu” (dob 8 – 11 godina)
Ponosimo se činjenicom što već četvrtu godinu zaredom organiziramo poseban program za djecu, a posebice time što smo za 11. izdanje dodali i novi izazov – prvi filmski natječaj za osnovne i srednje škole! Dječji dio programa ponudio je ove godine platformu za mlade filmske autorice i autore, uz pomoć koje mogu istražiti teme rješenja unutar okolišne održivosti i podijeliti svoje vizije kroz medij filma.
Pristigli su mnogi filmski radovi od kojih ćemo prikazati njih šest, kao i tri recentna autorska filma odraslih autora, namijenjena prvenstveno djeci, ali i odraslima. Čestitamo svim mladim autorima_icama i vidimo se u četvrtak na premijeri ovih radova!
Odabrani radovi:

Ekoit – nasukani kit, 7’
Grupa autora polaznika/ca Ljetne škole filma Šipan, 2023.
Probudi se za promjenu, 5’
AV klub OŠ Klinča Sela, 2024.
Učenje za održivi svijet: Klimatske promjene i globalno građanstvo, 4’
Autorica: Ela Lončar, učenica 6. razreda OŠ prof. Franje Viktora Šignjara, Virje
Mentorica: Sonja Kalanj
Em kugle, 3′
Autor: Leon Brčić (2021.), Filmska sekcija Osnovne škole Maria Martinolića, Mali Lošinj
Mentorica: Nataša Lukša
Oda smeću, 3′
Grupa autora polaznika/ca Škole stvaralaštva “Novigradsko proljeće”, MCC Skig, 2024.
Povratak Šipana, 10’
Grupa polaznika/ca radionice Ljetne škole igranog filma Šipan, 2022.
Salmo, 9’
Paul Pajot, Francuska, 2023.
________________________

Najbolje upotrijebiti do: / Best use before:
R: Tihana Martinjak, Hrvatska, 2022.
Bacanje hrane jedan je od većih ekoloških problema s kojima se suočavamo u današnjem modernom svijetu. Dok jedni manje atraktivne prehrambene proizvode vide kao otpad, drugi za njih imaju kreativno i ukusno rješenje. Ovaj kratki film upoznati će nas s pristupom hrani koji u Hrvatskoj i svijetu prakticiraju kolektivi poput “Hrana, a ne oružje” (Food, not bombs!). “Najbolje upotrijebiti do:” spaja “dumpster diving” princip sakupljanja hrane s kulturom jednog od dugovječnijih zagrebačkih skvotova – Reciklaonicom.

________________________

Planet klaunova / Clown’s planet, 75’
R; Héctor Carré, Španjolska, 2021.
Klaunovi svojom pojavom i nastupom donose olakšanje te ih ne shvaćamo preozbiljno. No, što su točno klaunovi aktivisti? U ovom dokumentarcu, Hectora Carrea, skupina klaunova, predvođena poznatim Patchom Adamsom, hrabro obilazi izbjegličke kampove u Palestini i sirotišta u Rusiji, u stanju prije ratova kojim danas svjedočimo. Oni svojom pojavom u mjestima pogođenim bolestima, ratom i nedaćama unose vedrinu i smijeh u živote djece i odraslih. Njihovo ismijavanje kako sebe tako i cjelokupne egzistencije i društvenih struktura djeluje iscjeljujuće. Uronite u svijet klaunova te čaroliju, smijeh, ljubav i iscjeliteljsku moć klaunskog svjetonazora.

________________________

Svi smo mi od blata / We are all made out of mud, 24’
R: GAIA, Kosovo, 2023.

Dosta vam je zgrada i gradskog života? “Svi smo mi od blata” kratak je, ali inspirativan film koji nas upoznaje s ljudima i organizacijama koje su izgradile svoje domove koristeći stoljećima stare tehnike gradnje od prirodnih materijala – blata. Korištenjem prirodnih materijala istražujemo i povezanost ljudi sa zemljom i okolinom koja ih okružuje te o životu u zajednici i suživotu sa prirodom. Inspirativni projekti, zajednice i obitelji sa cijelog Balkana, koje su podijelile svoja iskustva življenja u simbiozi s prirodom bit će pravo nadahnuće za sve zainteresirane za prirodnu gradnju i nekonvencionalan način života.
_______________________
Podzemni astronaut / Underground Astronaut, 17’
R: Marleine van der Werf, Italija, Nizozemska, 2023.

Ispod naših nogu krije se misterij. Složena podzemna mreža mikoriznih gljiva čuva ekosustave i održava ih na životu razmjenom hranjivih tvari i ugljika s gotovo svim biljkama na Zemlji. Začudo, čak i danas ne znamo sve detalje funkcioniranja tih sofisticiranih i drevnih sustava, kao niti kako su točno oni pogođeni klimatskim promjenama. “Podzemni astronaut” prati evolucijsku biologinju Toby Kiers, u njezinoj misiji mapiranja svjetskih mreža gljiva i razumijevanja njihovog ponašanja prije nego što bude prekasno. Zaronite u mokri i mirisni svijet tla i saznajte imamo li zaista budućnost, ako u njoj nema gljiva?

________________________

Utopije: Pokret radnika bezemljaša / Utopias: Landless Worker’s Movement, 52’
R: Henri Poulain, Francuska, 2023.
Već 38 godina “Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra” odnosno “pokret radnika_ca bezemljaša” stvara prostore jednakosti, prehrambenog suvereniteta, obrazovanja i dijeljenja za one koji ne posjeduju ništa. Originalno nastao u Brazilu, gdje 3% stanovništva posjeduje dvije trećine sve obradive zemlje, pokret temelji svoje djelovanje na stavu da je pravno opravdano zauzeti neproduktivno zemljište, koje se ne koristi, kako bi ono ispunilo svoju društvenu funkciju. Ovaj društveni pokret jedan je od najvećih u Latinskoj Americi s neformalnim članstvom od oko 1,5 milijuna ljudi, upravo jer fizički omogućava siromašnim radnicima i poljoprivrednicima pristup zemlji i adresira društvena pitanja koja otežavaju postizanje vlasništva nad zemljom, kao što su nejednaka raspodjela prihoda, rasizam i seksizam. Pokret tako stvara utopijska mjesta gdje život doslovno pušta korijenje, nudeći stotinama tisuća žena, muškaraca i djece život koji je slobodan, održiv i samoizabran. Pokret je velika inspiracija manjih i brojnijim anarhističkim, radničkim i seljačkim pokretima diljem svijeta, a ovom prilikom upoznajemo neke od protagonistkinja i postulata njihove filozofije i djelovanja.

________________________

Gdje čovjek više ne vlada / Dove l’uomo non è più sovrano, 22’
R: Paolo Rossi, Nicola Rebora, Italija, 2022.
Kratki film “Gdje čovjek više ne vlada” upoznaje nas sa šumama i divljim životinjama Quattro Province Apenine regije u sjeverozapadnoj Italiji. Budući da je čovjek napustio ove planine, priroda je vratila svoje otete prostore: bukve su zauzele pašnjake, grabovi i hrastovi prekrili su neprohodna područja. U šumama kestena, danas samoniklim, obitavaju kune i divlje mačke. Oku civiliziranog čovjeka ova bi mjesta mogla izgledati kaotično i beživotno, no u sjeni velikih stabala nalaze se nove generacije jazavaca, lisica i vukova, koji od svojih roditelja uče sofisticirana pravila kako što dulje i kvalitetnije preživjeti u novoj divljini.